13 پروژه که فراوری محصولات دریایی را توسعه می دهد کدامند
به گزارش کوه سفید، 13 پروژه توسعه فراوری محصولات زیست دریا در کشور تعریف شده است که منجر به افزایش سهم مصرف این مواد در سفره های ایرانی می گردد.
به گزارش گروه فناوری خبرنگاران؛ زیسـت فنـاوری دریایـی بـه معنـای اسـتفاده از موجـودات آبـزی بـرای بهبـود و افزایـش کیفیـت زندگـی انسـان و یـا تولیـد محصـولات دریایـی اسـت کـه بـه طـور مسـتقیم یـا غیرمسـتقیم در زندگـی انسـان تاثیـر دارنـد.
زیسـت فنـاوری دریـا فقـط بـه تولیـد انـواع ماهیـان محـدود نمی گردد و بهـره بـرداری از سـایر منابـع دریـا ماننـد جلبک هـا، میکروارگانیسـم ها، گیاهـان آبـزی و غیـره نیـز در ایـن حـوزه می گنجند.
بر اساس آمار های موجود، میـزان تولیـد آبزیان کشور عددی حدود 2 میلیون تن انواع آبزیان و میگو اسـت که حدود 12 درصد میزان فراوری فرآورده های پروتئینی کشور را شامل می شوند. حدود 3/61 درصد فراوری آبزیان کشور از فعالیت های صیادی در سواحل شمالی و جنوبی کشور حاصل می گردد و مابقی نتیجه فعالیت های آبزی پروری اسـت.
با توجـه بـه اولویت ها و پتانسیل موجود در کشـور، سـتاد توسـعه زیسـت فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بهره برداری از منابع زیست دریـا در حوزه های اصلاح نژاد آبزیان، واکسن و بهداشت آبزیان، پـرورش جلبک و میکروجلبک، فراوری گوشت ماهیان، فراوری مواد زیستی و فراوری سوخت زیستی متمرکز شد.
بدین ترتیب در گام اول، افزایش فراوری محصولات دریایی نظیر فراوری تخم تمام ماده قزل آلا، جلبک، فراوری ژلاتین از ضایعات آبزیان، گوشت قرمز و افزایش فراوری خاویار در دستور کار ستاد توسعه زیسـت فناوری قـرار گرفـت.
در ادامه گزارش با این 13 پروژه آشنا می شویم:
1. کشت جلبک
یک پروژه ملی 20 میلیون دلاری برای توسعه کشت و فراوری جلبک در کشور تهیه شده است. طرحی که با اجرای کامل آن در 5 سال، برای 200 نفر اشتغالزایی خواهد شد. گیاهی ثروت آفرین که در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی، شیمیایی صنعتی و دامی کاربرد دارد.
2. فراوری تخم تمام ماده قزل آلا
پروژه دیگر این ستاد برای افزایش سهم محصولات دریایی در سفره کشور، ارتقای فراوری فراوری تخم تمام ماده قزل آلا است. توسعه فراوری این محصول برنامه ای 3 ساله دارد و قرار است اجرای آن برای کشور 6 میلیون دلار ارزش افزوده و 96 مورد اشتغالزایی ایجاد کند.
3. پرورش ماهی؛ شامل 5 برنامه
همچنین در ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری 5 برنامه 5 ساله برای فراوری و پرورش ماهی تعریف شده است تا با یاری این پروژه 5 ساله، 2 هزار میلیون دلار ارزش افزوده برای کشور ایجاد گردد.
4. پرورش میگو
فراوری و پرورش میگو به عنوان یک ماده غذایی مهم و پرخاصیت نیز مدنظر قرار گرفته است در این راستا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامه 5 ساله ای در کشور دارد تا سهم این ماده غذایی مفید در سفره های ایرانی را افزایش دهد. فراوری این محصول در قالب 2 پروژه ملی با ارزش افزوده یک هزار 900 میلیون دلاری تعریف شده که برای 400 نفر نیز اشتغالزایی خواهد نمود.
5. فراوری امگا 3
امگا 3 یکی از اسید های چرب لازم است که در ساختار بعضی از چربی ها وجود دارد. این اسید های چرب برای ادامه حیات لازم است و بدن انسان نمی تواند آن را فراوری کند، به همین دلیل باید به وسیله غذا یا مکمل ها تامین گردد. تامین این احتیاج بدن جزء یکی از پروژه های ملی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با افزایش فراوری محصولات زیست دریا است.
اجرایی شدن این پروژه 2 ساله 50 میلیون دلار ارزش افزوده و 40 مورد اشتغالزایی برای کشور به همراه دارد.
6. فراوری ژلاتین از ضایعات آبزیان
از دیگر پروژه های تعریف شده برای توسعه محصولات دریایی، فراوری ژلاتین از ضایعات آبزیان است که در ذیل یک پروژه ملی با ارزش 10 میلیون دلار اجرایی خواهد شد و برای 30 نفر نیز اشتغالزایی خواهد نمود.
7. فراوری تن ماهی به عنوان جایگزین گوشت قرمز
انتخاب مواد غذایی جایگزین گوشت قرمز نیز در این برنامه مدنظر است. برنامه ای 2 ساله با ارزش افزوده 54 میلیون دلاری و با اشتغالزایی برای 50 نفر.
8. فراوری خاویار
فراوری خاوریار، یکی از مواد غذایی گران قیمت در دنیا هم یکی از برنامه هایی است که برای توسعه محصولات زیست دریا در نظر گرفته شده است. برنامه ای 3 ساله با 50 میلیون دلار ارزش افزوده که می تواند برای 60 نفر شغل ایجاد کند.
منبع: خبرگزاری دانشجو