نگاهی به اهداف احتمالی رزمایش اخیر ترکیه در قفقاز
به گزارش کوه سفید، نیروهای ویژه جمهوری آذربایجان و ترکیه در 300 متری صلح بانان روسی به اجرای رزمایش مشترک پرداختند که با توجه به نوع سلاح ها و تاکتیک های به کار رفته در این رزمایش می توان آن را تمرینی برای مسدود کردن کریدور لاچین و محدود کردن کنشگری روسیه دانست.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، جمهوری آذربایجان و ترکیه طی روزهای اخیر رزمایش های نظامی مشترکی را انجام داده اند که به لحاظ ژئوپلیتیک معنادار است. این رزمایش ها در دو منطقه لاچین و با ابعاد کمتر در سواحل خزر در حال انجام است.
مطالعه میدانی مراکز حضور مشترک ارتش ترکیه و جمهوری آذربایجان در کریدور لاچین حاکی از آن است که ترکیه به وضوح در پی آرایش نظامی در قفقاز علیه کنشگری احتمالی روسیه است.
پس از آتش بس سال گذشته بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان در قره باغ، به رغم کوشش های ترکیه، این کشور به علت فشار سیاسی روسیه و مفاد قانون اساسی جمهوری آذربایجان تا به امروز نتوانسته پایگاه نظامی رسمی در قفقاز به میزبانی جمهوری آذربایجان برپا کند، اما ناگفته پیداست که حضور غیررسمی ترکیه در آذربایجان بسیار تاثیر گذارتر و عمیق تر از حضور (احتمالی) رسمی است.
نیروهای ویژه جمهوری آذربایجان و ترکیه در 300 متری صلح بانان روسی به اجرای رزمایش مشترک پرداختند که با توجه به نوع سلاح ها و تاکتیک های به کار رفته در این رزمایش می توان آن را تمرینی برای مسدود کردن کریدور لاچین و محدود کردن کنشگری روسیه دانست.
آنالیز منابع نزدیک به حکومت روسیه حاکی از آن است که این کشور درباره منطقه ها مورد مناقشه قره باغ مرکزی، برنامه و طرح هایی در سر دارد که مستقیماً با منافع و امنیت ملی جمهوری آذربایجان در ارتباط است.
شایان ذکر است که این رزمایش ها با حضور و میدان داری ژنرال های مطرح ارتش ترکیه انجام می گیرد و چهار ژنرال دیگر ارتش ترکیه هم برای فرماندهی کمیته مشترک به جمهوری آذربایجان سفر نموده اند.
این چهار ژنرال وظیفه ایجاد هماهنگی برای سازماندهی بخش ادغام شده و مشترک قوای دو کشور جمهوری آذربایجان و ترکیه را بر عهده دارند. در جنگ دوم قره باغ هم حضور غیررسمی ژنرال های ترک بسیار مشهود بود و در کنار آرایش نظامی و حضور نیروی زمینی ارتش جمهوری آذربایجان، به کنترل و مدیریت جنگ الکترونیک و فضای کلی جنگ با همراهی ارکان ارتش جمهوری آذربایجان می پرداختند.
بعلاوه، ارتش ترکیه حضور خود در آبهای ساحلی جمهوری آذربایجان را هم گسترده تر نموده است و مانورهای مشترک دریایی هر چند در ابعاد کوچک در حال انجام هستند.
ناگفته پیداست که مهمترین تهدید احتمالی علیه جمهوری آذربایجان از سوی روسیه به وسیله دریا است و حضور ارتش ترکیه در همراهی جمهوری آذربایجان در آبهای ساحلی خزر می تواند پیامی مستقیم به روسیه ارزیابی گردد.
سعید محمدی کارشناس مسائل قفقاز
منبع: خبرگزاری تسنیم